søndag 21. mars 2010

Kjønnsroller Religion 21.03.2010

Kjønnsroller

Patrick Rodrigues
Religion
3IDIA




Oppgave 2
« er kjønn og kjønnsroller egenskaper og holdninger vi blir lært til, eller kan vi snakke om at vi som er menn og kvinner har noen iboende egenskaper knyttet til kjønn»?.


Kjønnsrolle vil jeg si er det systemet av normer og forventninger som i en gitt kultur knytter seg til det å være mann eller kvinne, gutt eller jente. Rollen spesifiserer ofte i høy grad tankemønstre og atferdsformer, hva man bør mene og interessere seg for, hvilke følelser man bør ha og hvilke man bør gi uttrykk for. Kjønnsrollen virker formende på individet allerede fra tidlig barndom av, og bestemmer en vesentlig del av de forskjeller i personlighetsart man finner mellom kjønnene. Kjønnsrollene læres gjennom påvirkning fra familien og vennekretsen, men også gjennom barnets aktive søken etter forbilder, og dets behov for å utvikle en passende identitet( miljøet). Man merker også fra tidlig alder når man begynner å bli interessert i det motsatte kjønn. Jenter leker mer med jenter og gutter når de er små, de går i jenteselskap, jenteturer, leker med barbiedukker osv. Dette er med å forme de feminine og kvinnelige sidene hos jentene. Jenter leker jo selvfølgelig med gutter også men dette eksempelet viser med korte ord en liten krets som former jentene til kvinnene de skal bli.



Ettersom kjønnsroller er de kulturelt definerte rollene et gitt samfunn har definert for de to kjønn, vil definisjonen av hva som er en mannsrolle og hva som er en kvinnerolle endre seg over tid og sted. Eksempelvis er det å drive landbruk i noen samfunn en klart definert kvinnerolle, mens det i andre blir sett på som et arbeid menn skal ha enerett til. Gjennom disse rollefordelingene skapes også kulturelle koder om hva som «passer seg» for hvert av kjønnene. Disse rollene er ikke fastsatte, men lar seg endre etter som naturen eller utviklingen krever det. Under den annen verdenskrig ble kvinnerollen i den vestlige verden endret, slik at det nå ble legitimt for kvinner å være f.eks. ingeniører eller tungindustriarbeidere. Denne kjønnsideologien måtte endres etter krigen, for da kom mennene hjem og forlangte å få tilbake sitt arbeid. For å få kvinnene til å forlate sitt lønnsarbeid ble kjønnsideologien om den hjemmeværende mor som skulle forsørges av sin ektemann, fremhevet på nytt. «Kjønnsroller» er både et upresist begrep og et begrep som stadig endrer innhold, og svært mange kvinne- og kjønnsforskere har av den grunn sluttet å bruke det i sine arbeider.

Mennene har sine roller og damene har sine egne. Det er de forventningene som knytter seg til det å være hun eller hankjønn. Det er også oppfatninger fra folk som har vært mer kritiske i gamle dager. For eksempel så har alle idretter har sine roller. Som i håndball har man spiss, back osv. i basketball har man spiss, forsvar, ballfører osv. disse rollene har blitt satt inn akkurat som familien har rollene, far, mor, sønn, datter osv. Uten en viss rolledeling blir både idretten og samfunnet som helhet ganske kaotisk. Tenk for eksempel viss man kunne gjøre hva man ville på fotballkamp. Det ville blitt et rotete å egoistisk spill. Derfor er det satt opp regler og roller i spillet. Idrett er et godt eksempel på rolleforskjeller og derfor bruker jeg dette eksempelet.

Det som har vært dominerende er at mennene har fått lovt til å driv e med idrett og dette helt tilbake til antikken og enda lenger. Menn har utkjempet gladiatorkamper, slåss i krig, deltatt i ridderturneringer i middelalderen osv nettopp fordi de er bedre fysisk anlagt til dette. De har også utviklet bryting, fekting osv i renessansen. Pierre de Coubertin som var grunnleggeren av den moderne olympiske bevegelsen, mente at idretten var en typisk mandig aktivitet.

Det er flere menn som har deltatt i idretten oppover tiden men selvfølgelig, flere og flere idretter har blitt åpnet for kvinnene også men et stort dominerende flertall for mennene. NIF sin statistikk viser at det nå er 40 % kvinner og 60 % menn som deltar aktivt i den organiserte idretten.

Mennene har utviklet idretten for det meste alt ti det den er i dag. Damene har ikke fått deltatt fordi de er damer. Så å si. I og med at de ikke har fått deltatt må damene som likevel har prøvd hatt stort pågangsmot og psykisk styrke. Men jeg syntes jo selvfølgelig at de er helt feil å stenge ut kvinner fra idretten. Greit nok i gladiatorkamper, ridderturneringer osv. men kvinnelig bryting og fekting kunne godt damene gjort i renessansen. Jentene har likevel hjulpet mye til å hadde ikke jentene vert så hypp på å deltatt i idretten tidligere hadde det ikke vert noe idrett for kvinner den dag i dag.

Idrettshistorien er stort sett skrevet av menn og men har vert i flertall men i antikken deltok jenter og kvinner i idrettsleker oppkalt etter gudinnen Hera. Der var det kvinner som arrangerte, deltok og delte ut prisene. Noen mener også at kvinner i bystaten Sparta faktisk hadde større frihet enn gutter og menn både til å delta i politikken og til å drive med idrett og dans. Mennene måtte tjene til å være soldater og militær trening fra de var barn til og med 30 år.

Den moderne idretten vokste fram på 1800-tallet, i den tid da likestilling mellom kjønnene ikke ble diskutert i særlig grad. Det har vert mye problemer med likestilling fordi mange menn har stilt seg det spørsmålet om at kvinner egnet seg fysisk til idrett. På 17-1800-tallet da det dessverre var slik at kvinnene var hjemme og passet ungene, vasket, laget mat og drev ting hjemme, mens mennene var ute og jobbet og drev med sosiale ting i samfunnet, som f.eks idrett. Denne dominerende samfunnsordningen har undertrykket kvinnene lenge. Men godt for dem at det ikke er slik i dag. Ikke i en slik grad vertfall. Mennene i dag har fortsatt toppstillingene i yrkene osv. men kvinnene har fått mer likestilling og komt seg mer ut i arbeidslivet de også.

Det som er litt morsomt nå, er at flere og flere ungdomsjenter begynner med byggfag/mekaniske og elektrofag som utdanningsprogram. Dette blir også morsomt å se utviklingen på i fremtiden.

Jeg mener at gutter og jenter er født forskjellige og det er miljøet, familien og vennekretsen som former kjønnet.




Kilder;
http://www.snl.no/k % C3 % B8nsrolle

1 kommentar:

Arne Reidar Hæåk sa...

Du definere begrepet kjønnsolle, og du skriver litt om kjønnsroller i idretten. Du bruker en kilde, men denne bruker du slik at du skriver direkte av deler av denne.