torsdag 4. juni 2009

Stranno

Sogndalstrand Også kaldt ”Stranno” i gamle dager.

Allerede i 1660 årene ble Sogndalstrand nevnt som et av de betydeligste ladestedene i landet. I 1858 ble stedet utskilt som egen kommune og hadde allerede da hatt ladestedsrettigheter i flere hundre år. I 1944 ble ladestedet slått sammen med landsognet til en kommune, Sokndal Kommune.
I 1863 bodde det over 500 innbyggere i ladestedet.

Fiske har vært svært viktig for stedet som ligger ved kysten. I 1886 ble det fisket 763 laks med en gjennomsnittsvekt på 6 kilo.
I tillegg til fiske er det særlig handel og sjøfart, samt litt landbruk som menneskene levde av. I 1870 årene var det 20 forretninger, 4 bakerier, 2 brennevinsutsalg og 4 skjenkesteder. Det var også tollstasjon, bank, spinneri, seilskutepark, post, jordmor, lensmann, ja til og med et eget fengsel. Dette ble helst brukt som fyllearrest, etter lørdagens utskeielser på torget.

Da industrialiseringen for alvor slo inn i Norge fikk dette også konsekvenser for Sogndalstrand. Folk flyttet til byene, silda forsvant og gjorde det vanskelig for fiskerne. En etter en la butikkene ned og Sogndalstrand forvandlet seg mer og mer til en spøkelsesby. Husene forfalt og siste butikk la ned i 1994.



Sogndalstrand i dag

Sogndalstrand er en fin liten bygd i Hauge i Dalane, 3 mil sør fra Egersund. I dag bor det ca 80 innbyggere i Sogndalstrand. En del av de gamle husene benyttes som fritidshus.
Næringslivet i Sogndalstrand i dag består av:

Sogndalstrand Kulturhotell
Galleri Rosengren
Kjelleren suvenirbutikk
Madame Kielland Kaffesalong
Fru Hansen Snurrepiperi
Bryggegalleriet
Dalane Folkemuseeum, avd. sjø og fiskerimuseeum
Sogndalstrand Amfi
Dalane Golfklubb

Sogndalstrand med bebyggelse og kulturlandskap er i midlertidig fredet av Riksantikvaren. Det finnes villsauer i landskapet på Strannaåsen. Riksantikvaren har kalt stedet for "kystens Røros". Det er skjedd en hel del forbedringer med restaurering av Sjøhusrekken, med bl.a. midler fra Riksantikvaren.
Fylkesmannen i Rogaland har sørget for et om fattende kalkningsprosjekt i elva Sokna som igjen gjør at laksen spretter i elva som aldri før.

Sogndalstrand er en svært godt besøkt attraksjon med et rolig og avslappende miljø uten stress. Det var i 2005, 35 000 besøkende i Sogndalstrand. Interessen er økende.
Fra år 2000 begynte Sokndal teater å planlegge et stykke som heter ”Strandaspelet”. Dette spillestykket dreide seg om gamle dager på Stranno. Stykket spilte hvert år i 9 år. Men nå er det ferdig. Jeg Patrick og Simen var med i dette spillestykket selv i ca 5 år. Hvert år kom opptil 700-1000 tilskuere for å se på stykket. Stykket varte i ca 2 timer og ble spilt 3 helger på rad i august. Har mange gode minner fra dette stykket.

Ingen kommentarer: