torsdag 4. juni 2009

Bmx Sykling

BMX er forkortelsen for Bicycle Motocross. Det hele startet i California på 60-tallet,da noen unge gutter ville drive med motocross, men som fort fant ut at de ikke hadde nok penger til store tunge motorsykler. De tok fatt i syklene sine og begynte å lage små baner med svinger og hopp i nabolaget.

Flere og flere ble bitt av den nye sporten og etterhvert som interessen økte ble også banene bedre og vanskeligere. Sporten spredte seg rundt i landet og det ble holdt konkurranser. De vanlige syklene som ble brukt holdt ikke lenger noemål til den farten som den nå ble utsatt for, og spesialiserte BMX-sykler måtte til.

Sporten fant veien til Norge i 1981, hvor sykkelfabrikken Øglænd DBS og Sandnes Sykkelklubb samarbeidet med å bygge bane på Sandnes. DBS var og er det eneste norske sykkelmerket som har produsert BMX-sykler og interessen for den nye sporten ble stor og flere klubber ble dannet på både vest- og østlandet. 1991 ble det også holdt VM på Sandnesbanen. Per i dag finnes det 9 klubber; Sandnes,Sviland,Sola,Klepp og Orstad i vest. Aremark,Gressvik,Råde og Moss i øst.
Det er også flere baner under konstruksjon. Jeg har selv syklet bmx aktivt i 3 år. og i 2006 kom jeg på 2.plass i NM.

Under løp starter 8 ryttere på en startbom og sykler seg igjennom en spesialbane som består av svinger,hopp og kombinasjoner av kuler. BMX-racing er en sprintidrett hvor det er førstemann til mål. Det sykles 3 innledende heat hvor de 4 første går videre til en 1/4,1/2 eller ren finale,avhenigig av hvor mange som sykler i klassen. Klassene blir delt inn i aldersbestemte klasser. Fra 17-18 år sykler man i klassen junior, og fra 19 år og oppover i klassen elite.

Ingen kommentarer: